Европска страна на Истанбул

Ажурирано на Feb 13, 2024 | Е-виза за Турција

Градот Истанбул има две страни, од кои едната е азиска, а другата е европска. Тоа е европската страна на градот која е најпозната меѓу туристите, со тоа што повеќето градски атракции се наоѓаат во овој дел.

на Мост Босфор, што го гледа две различни страни на Истанбул со културна мешавина, всушност може да се види како мост што поврзува два различни континенти. Потоа, додека чекорите на оваа страна на Блискиот Исток, тоа лесно може да ви даде вкус да бидете во европска земја покрај бреговите на Медитеранот.

Турска е-виза или Турска виза преку Интернет е електронско одобрение за патување или дозвола за патување за посета на Турција во период до 90 дена. Владата на Турција препорачува меѓународните посетители да аплицираат за Електронска виза за Турција најмалку три дена пред да ја посетите Турција. Странските државјани можат да аплицираат за Турска виза за апликација за неколку минути. Процес на апликација за виза за Турција е автоматизирана, едноставна и целосно онлајн.

Планината Немрут Турција медитеранска убавина, планината Немрут

Познатото

Сина џамија Сина џамија, Истанбул

Некои од најпознатите атракции од Истанбул се наоѓаат во Европска страна на градот, со познати џамии и чаршии од областа. На Палата Топкапи, сината џамија Аја Софија се главните атракции на регионот, лоцирани на европската страна на градот.

Азиската страна на Истанбул, која се наоѓа од другата страна на мостот Босфор, е порелаксиран и отворен простор со помалку туристички атракции.

на Базилика цистерна, најголемата меѓу стотиците цистерни што се наоѓаат под турскиот град, се наоѓа на само неколку минути од Аја Софија. Антички подземен резервоар за вода? Да, така може да се нарече! Базиликата обезбедила систем за филтрирање на водата за палатата во регионот пред неколку векови и дури денес е исполнета со вода одвнатре, иако во намалена количина за пристапот на јавноста до местото. Цистерната се наоѓа на Сарајбурну, еден од Место на наследство на УНЕСКО во Истанбул, која се наоѓа на високо ниво над земјата, одвојувајќи го градот Истанбул од Мраморното Море.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Можеби ќе ве интересира да дознаете повеќе за Истанбул истражување на туристички атракции во Истанбул.

Помалку познато

Музеј Минијатурк Музеј Минијатурк, Истанбул

Градот Истанбул, иако е населен од едната страна, исто така е дом на прекрасни отворени паркови, кои исто така во многу случаи дејствуваат како музеи и места на историски атракции. Парковите се спас на градот што го прави задоволство да се шета по улиците без да ве мачи густиот сообраќај и напорниот живот. Парк Гулхане, што на персиски се преведува како куќа на цвеќиња, е еден од најстарите и проширени историски паркови во градот кој се наоѓа на европската страна на Истанбул, и е најпознат по својата отворена зелена околина и историската слика на архитектурата од османлиското време.

Ако сакате да го видите целиот Истанбул одеднаш тогаш Минијатурк, минијатурен парк во Истанбул, е најголемиот минијатурен парк во светот, сместен на брегот на Златен Рог, воден пат кој го дели градот Истанбул. Иако Истанбул е исполнет со разновидност и убавина, но од тука е можно да се соберат одеднаш! Паркот нуди мини атракции и од европската и од азиската страна на градот и многу антички градби од времето на Османлиите и Грците, вклучувајќи го и познатиот Храм на Артемида, исто така познат како Храмот на Дијана. Минијатурни фигури и вештачки и природни чуда од Турција би сакале да се држите до зборот леле додека шетате низ минијатурниот парк зачудено.

Lifeивотот од улиците

Ортакој Ортакои има бројни уметнички галерии и барови

Улиците во Турција се преплавени со кафулиња, а некои се сметаат и за најскапите места на земјата. Ортакој, кој е познат по своите ресторани во близина на пристаништата со ферибот, е едно од најпознатите места на европска страна главно по кафулињата и отворената околина.

Ако сакате да бидете сведоци на совршените мали ресторани во Истанбул, Ортакои е вистинското место, кое е најпознато по уметничките галерии и неделните улични пазари. Значи, што би правеле вие ​​како патник на улиците во Истанбул? Па, одењето без планирање ќе биде најдобриот начин за истражување.

Многу повеќе уметност

Музеј Пера Музеј на уметност Пера

Музејот Пера е еден од ваков вид музеј во градот Истанбул, со приказ на керамички и други уметнички дела изложени од стилот на ориентализмот од 19 век што ја прикажува прекрасната историја на Блискиот Исток, со постојана колекција која се движи од ориенталистички слики, плочки и керамика од Кутахија до анадолски тежини.

Иако мнозинството музеи и центри низ градот ја прикажуваат уметноста и архитектурата на отоманското време, Националниот музеј за сликарство палати во Истанбул е едно такво место кое има збирка слики од турски и меѓународни уметници., Со повеќе од 200 уметнички дела изложени од колекција на слики од палатата Долмабахче. Иако можеби не звучи како исклучително забавен план за патување за посета на историски музеј, но ова место може да биде с but само досадно, што го прави овој музеј еден од модерните начини за истражување на историјата. Внатрешноста на музејот е многу добро дизајнирана во однос на осветлувањето и внатрешноста, што одеднаш може да предизвика интерес за познавање на настани стари со векови.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Исто така, да научат за Езера и подалеку - чудата на Турција.


Проверете ја вашата подобност за виза за Турција и аплицирајте за е-виза за Турција 72 часа пред вашиот лет. Американски граѓани, Австралиски граѓани Канадски граѓани може да аплицира онлајн за електронска виза за Турција.