Историја на Отоманската империја во Турција

Ажурирано на Feb 13, 2024 | Е-виза за Турција

Отоманската империја се смета за една од најголемите и најдолготрајните династии што некогаш постоеле во светската историја. Отоманскиот император султан Сулејман Кан (I) бил цврст верник на исламот и љубител на уметноста и архитектурата. За оваа негова љубов се гледа низ цела Турција во форма на величествени палати и џамии.

Отоманскиот император султан Сулејман Кан (I), познат и како Величествениот, го извршил освојувањето за да ја нападне Европа и ги зазел Будимпешта, Белград и островот Родос. Подоцна, додека освојувањето продолжило, тој успеал да навлезе и преку Багдад, Алжир и Аден. Оваа серија на инвазии беше можна поради непобедливата морнарица на султанот, која беше доминантна во Медитеранот, а царот со воин, владеењето на султанот Сулејман, се нарекува златно доба на отоманското владеење. 

Превласта на Отоманската империја владеела над големи делови од Блискиот Исток, Северна Африка и Источна Европа повеќе од 600 години. Како што прочитавте погоре, домородците би ги нарекле својот главен водач и неговите потомци (сопруги, синови и ќерки) Султан или Султана, што значи „владетел на светот“. Султанот требаше да врши апсолутна религиозна и политичка контрола над својот народ и никој не можеше да го отфрли неговото судење.

Поради зголемената моќ и беспрекорните воени тактики, Европејците ги гледаа како потенцијална закана за нивниот мир. Сепак, многу историчари ја сметаат Отоманската империја како амблем на одлична регионална стабилност и хармонија, како и ја паметат и славеа за важни достигнувања во областа на науката, уметноста, религијата, литературата и културата.

Формирање на Отоманската империја

Водачот на турските племиња во градот Антолија, Осман I, бил одговорен за поставување на основите на Отоманската империја во 1299 година. Зборот „Отоман“ е земен од името на основачот - Осман, што е напишано како „Отман“. на арапски. Отоманските Турци тогаш формираа официјална влада и почнаа да го прошируваат својот домен под храброто водство на Осман I, Мурад I, Орхан и Бајазит I. Така започна наследството на Отоманската империја.

Во 1453 година, Мехмед II Освојувачот ја продолжил инвазијата со војската на Турците Османлии и го зазел античкиот и добро воспоставен град Константинопол, кој тогаш бил наречен главен град на Византиската империја. Ова освојување на Мехмед II беше сведок на падот на Константинопол во 1453 година, ставајќи крај на 1,000-годишното владеење и славата на една од најзначајните империи во историјата - Византиската империја. 

Османлиската империја Османлиската империја

Подемот на Отоманската империја

Владеење на величествениот отомански владетел - султанот Сулејман Кан Владеење на величествениот отомански владетел - султанот Сулејман Кан

До 1517 година, синот на Бајазид, Селим I, извршил инвазија и ги ставил Арабија, Сирија, Палестина и Египет под контрола на Отоманската империја. Владеењето на Отоманската империја го достигна својот врв помеѓу 1520 и 1566 година, што се случи за време на владеењето на величествениот отомански владетел - султанот Сулејман Кан. Овој период беше запаметен и славен по луксузот што им го донесе на луѓето од овие провинции.

Ерата беше сведок на зголемена моќ, неповрзана стабилност и огромно количество богатство и просперитет. Султанот Сулејман Кан изградил империја заснована на единствен систем на закон и ред и бил повеќе од добредојден кон различните форми на уметност и литература што процветале на континентот на Турците. Муслиманите од тоа време го гледаа Сулејман како верски водач и праведен политички император. Преку неговата мудрост, неговата брилијантност како владетел и милоста кон своите поданици, за многу краток рок, тој ги освои срцата на многумина.

Владеењето на султанот Сулејман продолжило да цвета, неговата империја продолжила да се шири и подоцна ги вклучила повеќето делови од источна Европа. Османлиите потрошиле добар износ на приходи за зајакнување на нивната морнарица и постојано примале се повеќе и повеќе храбри воини во нивната војска.

Проширување на Отоманската империја

Отоманската империја продолжила да расте и да расте на нови територии. Подемот на турската армија испрати бранови низ континентите, што резултираше со предавање на соседите пред нападот, додека други ќе загинат на самото бојно поле. Султанот Сулејман интензивно се однесувал кон воените аранжмани, подготовките за долги кампањи, воените резерви, мировните договори и другите аранжмани поврзани со војната.

Кога империјата беше сведок на добри денови и го достигна својот врвен врв, Отоманската империја дотогаш покриваше огромни географски домени и вклучуваше региони како Грција, Турција, Египет, Бугарија, Унгарија, Романија, Македонија, Унгарија, Палестина, Сирија, Либан, Јордан. , делови од Саудиска Арабија и добар дел од северноафриканскиот крајбрежен регион.

Уметност, наука и култура на династијата

Кралски настани Кралски настани

Османлиите одамна се познати по нивните заслуги во уметноста, медицината, архитектурата и науката. Ако некогаш ја посетите Турција, ќе можете да ја видите убавината на наредените џамии и величественоста на турските палати во кои би живеело семејството на султанот. Истанбул и другите значајни градови низ империјата се гледале како уметнички преден план на турската архитектонска брилијантност, особено за време на владеењето на Султанот Сулејман, Величествениот.

Некои од најраспространетите уметнички форми што напредувале за време на владеењето на султанот Сулејман биле калиграфијата, поезијата, сликарството, килимот и ткаењето на текстил, пеењето и правењето музика и керамиката. За време на едномесечните фестивали, пејачи и поети беа повикани од различни региони на империјата да учествуваат на настанот и да слават со кралското семејство.

Султанот Сулејман Кан и самиот бил многу учен човек и читал и практикувал неколку јазици за да се истакне во комуникацијата со странските императори. Тој дури имаше инсталирана енормно обемна библиотека во неговата палата за практичноста на читањето. Таткото на султанот и самиот тој биле жестоки љубители на поезијата, па дури и сакале љубовни песни за нивните сакани султани.

Отоманската архитектура беше уште еден приказ на сјајот на Турците. Уредните и нежни резби и калиграфија пронајдени на ѕидовите на џамиите и палатите помогнаа да се дефинира културата што цветаше во тоа време. Големите џамии и јавни згради (наменети за собири и прослави) биле обилно изградени за време на ерата на султанот Сулиман. 

Тогаш науката се сметаше за составен дел од студијата. Историјата сугерира дека Османлиите ќе учат, вежбаат и проповедаат напредни нивоа на астрономија, филозофија, математика, физика, филозофија, хемија, па дури и географија.  

Покрај ова, некои од најистакнатите достигнувања во медицината ги постигнале Османлиите. За време на војната, медицинската наука не беше напредната до фаза каде што можеше да се обезбеди лесен и беспрекорен третман на повредените. Подоцна, Османлиите измислиле хируршки инструменти способни да извршат успешни операции на длабоки рани. Тие пронајдоа алатки како катетри, штипки, скалпели, форцепси и ланцети за лекување на ранетите.

За време на владеењето на султанот Селим, се појавил нов протокол за трононосците, кој прогласил братоубиство или грозоморно злосторство за убиство на браќата на султанскиот престол. Секогаш кога ќе дојдеше време да се круниса нов султан, браќата на султанот беа безмилосно заробени и ставени во зандана. Веднаш штом ќе се роди првиот син на султанот, тој ќе ги убие своите браќа и нивните синови. Овој суров систем беше започнат за да се осигури дека само вистинскиот наследник на тронот може да го бара тронот.

Но, со текот на времето, не секој наследник го следеше овој неправеден ритуал на крвопролевање. Подоцна, практиката еволуираше во нешто помалку грозоморно. Во подоцнежните години на империјата, браќата на идниот крал ќе бидат само ставени зад решетки, а не осудени на смрт.

Значењето на палатата Топкапи

Палатата Топкапи Палатата Топкапи

Отоманската империја била управувана од 36 султани помеѓу 1299 и 1922 година. Со векови главниот отомански султан живеел во луксузната палата Топкапи, која имала базени, дворови, административни згради, станбени згради и десетици прекрасни градини околу централната кула. Значителен дел од оваа голема палата бил наречен Харем. Харем порано бил место каде што живееле заедно наложниците, сопругите на султанот и неколку други поробени жени.

Иако овие жени живееле заедно, им биле дадени различни позиции/статуси во харемот и сите требало да се придржуваат до наредбата. Овој ред беше контролиран и одржуван обично од мајката на султанот. По нејзината смрт, одговорноста ќе биде пренесена на една од сопругите на султанот. Сите овие жени биле под султанот и биле чувани во харемот за да му служат на интересите на султанот. За да се уверат дека законот и редот на харемот секогаш се почитуваат, во палатата биле назначени евнуси да помагаат во секојдневните работи и да се грижат за работата на харемот.

Во неколку наврати, овие жени требало да пеат и танцуваат за султанот, а доколку имаат среќа, тој би биле избрани за негова „омилена“ наложница и би биле издигнати на позицијата на омилени во хиерархијата на харемот. Тие делеле и заедничка бања и заедничка кујна.

Поради постојано претстојната закана од атентат, султанот требаше да се префрла од едно место на друго секоја вечер за непријателот никогаш да не може да биде сигурен во неговата резиденција.

Падот на Отоманската империја

Кон почетокот на 1600-тите, Отоманската империја се влошила во однос на воената и економска команда во Европа. Додека силата на империјата почна да опаѓа, Европа почна брзо да се засилува со доаѓањето на ренесансата и оживувањето на штетите предизвикани од индустриската револуција. Последователно, Отоманската империја, исто така, беше сведок на неспособно водство во нивната конкуренција со трговската политика на Индија и Европа, што доведе до ненавремено паѓање на Отоманската империја. 

Еден по друг, настаните продолжија да се случуваат. Во 1683 година, империјата ја изгубила битката во Виена, што дополнително ја зголемувало нивната слабост. Како што минуваше времето, постепено, кралството почна да ја губи контролата врз сите клучни региони на нивниот континент. Грција се борела за својата независност и ја добила слободата во 1830 година. Подоцна, во 1878 година, Романија, Бугарија и Србија биле прогласени за независни од Берлинскиот конгрес.

Последниот удар, сепак, го доживеаја Турците кога го загубија најголемиот дел од нивната империја во Балканските војни, кои се случија во 1912 и 1913 година. .

На 29 октомври, државата Турција беше прогласена за Република, основана од армискиот офицер Мустафа Кемал Ататурк. Тој служеше како прв претседател на Турција од 1923 до 1938 година, завршувајќи го својот мандат со неговата смрт. Тој интензивно работеше на заживување на земјата, на секуларизирање на луѓето и на западна цела култура на Турција. Наследството на Турската империја траеше долги 600 години. До денес, тие се запаметени по нивната различност, нивната непобедлива воена сила, нивните уметнички потфати, нивната архитектонска брилијантност и нивните религиозни потфати.

Дали сте знаеле?

Хурем Султана Хурем Султана

Сигурно сте слушнале за страсните љубовни приказни на Ромео и Јулија, Лајла и Мајну, Хер и Ранџа, но дали сте слушнале за неуморната љубов што ја споделуваат Хурем Султана и Султанот Сулејман Кан, Величествениот? Родена во Рутенија (сега Украина), порано позната како Александра, таа е родена во многу православно христијанско семејство. Подоцна, кога Турците почнале да ја напаѓаат Рутенија, Александра била заробена од кримските ограбувачи и била продадена на Османлиите на пазарот на робови.

Позната по својата нереална убавина и интелигенција, многу брзо се издигна во очите на султанот и низ рангот на харемот. Повеќето жени беа љубоморни на неа поради вниманието што го добиваше од Сулејман. Султанот се заљубил во оваа рутенска убавица и отишол против 800-годишната традиција да се ожени со својата омилена наложница и да ја направи негова законска сопруга. Таа го прифатила исламот од христијанството за да се омажи за Сулејман. Таа беше првата сопруга која доби статус на султан Хасеки. Хасеки значеше „фаворит“.

Порано, традицијата дозволуваше султаните да се венчаат само со ќерките на странските благородници, а не со некој што служел како наложница во палатата. Таа живееше за да и даде шест деца на империјата, вклучувајќи го и престононосецот Селим II. Хурем одиграла витална улога во советувањето на султанот за неговите државни работи и испраќањето дипломатски писма до кралот Сигизмунд II Август.

Неодамна, турската кинематографија ја усвои приказната за султанот Сулејман Кан и неговата сакана за да произведе веб-серија наречена „Величествениот“ што ги прикажува животот и културата на Отоманската империја.


Проверете ја вашата подобност за виза за Турција и аплицирајте за е-виза за Турција 72 часа пред вашиот лет. Граѓани на Бахамите, Граѓаните на Бахреин Канадски граѓани може да аплицира онлајн за електронска виза за Турција.