Ограничувања за патување и влез во Турција во 2022 година

Ажурирано на Feb 13, 2024 | Е-виза за Турција

Владата на Турција формираше бројни ограничувања за патувања кои имаат за цел да ја контролираат безбедноста на нејзината граница. Меѓу нив спаѓаат и посебните мерки кои го чуваат здравјето и безбедноста на луѓето во земјата.

Поради неодамнешното Пандемија на ковид19, владата беше принудена да одложи повеќекратно патување ограничувања за странските посетители, имајќи ја предвид општата безбедност. Овие ограничувања за Ковид постојано се прегледуваат и ажурираат во текот на пандемијата, до овој датум. Ако планирате патување во Турција, проверете ги ограничувањата за патување споменати подолу.

Турска е-виза или Турска виза преку Интернет е електронско овластување за патување или патна дозвола за посета на Турција во период до 90 дена. Владата на Турција препорачува дека меѓународните посетители мора да аплицираат за а Виза за Турција преку Интернет најмалку три дена пред да ја посетите Турција. Странските државјани можат да аплицираат за Апликација за виза за Турција за неколку минути. Процес на апликација за виза за Турција е автоматизирана, едноставна и целосно онлајн.

Дали Турција е отворена за посета на странски туристи?

Странски туристи Странски туристи

Да, Турција е отворена за посета на странски туристи. Во моментов, луѓе од сите националности можат да ја посетат земјата, доколку спаѓаат под регулативи за имиграција наметнати од Турција. Странските туристи исто така мора да ги следат следниве правила:

 • Странските туристи ќе треба да ги носат своите пасоши и виза. Тие можат да носат и копија од еВиза за да дојдат во Турција.
 • Посетителите треба да се ажурираат со најновите ажурирања за состојбата со пандемијата во земјата со совети за патување. Земјата постојано ги развива своите ограничувања за патување врз основа на моменталната меѓународна ситуација.

Дали некому му е забрането да патува во Турција поради пандемијата?

Пандемија Пандемија

Турската влада не забрани ниту едно лице да патува во Турција, без разлика на нивното државјанство. Сепак, тие направија неколку ограничувања врз основа на точката на поаѓање на поединецот. 

Ако доаѓате од а земја со висок ризик, нема да ви биде дозволен влез во државата. Така, посетителите треба прво да ја проверат најновата листа за забрана за патување. Освен ова едно ограничување, на повеќето меѓународни туристи ќе им биде дозволен влез во земјата без виза или со онлајн eVisa.

Граѓаните од неколку земји ќе смеат само ако имаат а конвенционална виза за налепници, што можат да го добијат од а Турската амбасада. Ова вклучува Алжир, Куба, Гвајана, Кирибати, Лаос, Маршалските Острови, Микронезија, Мјанмар, Науру, Северна Кореја, Палау, Папуа Нова Гвинеја, и така натаму.

Кои се специјалните протоколи за влез на „Ковид 19“ што треба да се следат во Турција?

Ковид Ковид 19

Пред неколку Специјални протоколи за патување Covid 19 се поставени во земјава со цел да се заштити здравјето на жителите, но и на туристите во Турција. Ако сакате да ви биде одобрена дозвола за влез во земјата како странски посетител, ќе мора да се придржувате до специјалните протоколи за Ковид 19 што ги споменавме подолу -

 • Пополнете формулар за влез за патници пред да пристигнете во земјата - 
 1. Секој дојдовен посетител кој ја надминал возраста од 6 години се бара да пополни а Формулар за влез на патници, најмалку четири дена пред пристигнувањето во земјата. Меѓутоа, ако имате дете под 6 години, нема да мора да го прави истото. 
 2. Оваа форма е наменета за контактирајте со поединци кои запознале лице кое било позитивно тестирано на Ковид 19. Во оваа форма, посетителот ќе треба да ги обезбеди нивните Контакт информации заедно со нивните Адреса за сместување во Турција. 
 3. Овој формулар за влез во Турција треба да се пополни онлајн, а целиот процес ќе трае најмногу неколку минути. Од патниците ќе се бара да го презентираат пред да се качат на летот за Турција и повторно по пристигнувањето во земјата. Посетителите исто така мора да го имаат предвид тоа Транзитот низ Адана во моментов не е возможен до дополнително известување.
 • Мора да бидете тестирани „Ковид 19“ негативен и да имате документ што го докажува истото -
 • Секој патник кој е на возраст над 12 години е должен да носи документ кој докажува дека бил негативен на тестот за Ковид 19, за да му биде одобрен дозвола за влез во Турција. Тие можат да изберат помеѓу која било од двете следни опции -
 1. ПЦР тест што е земено во последните 72 часа или 3 дена.
 2. Брз антигенски тест е земена во последните 48 часа или 2 дена.
 • Сепак, посетителите кои биле целосно вакцинирани и опоравени ќе добијат ослободување од ова барање, под услови да можат да обезбедат една од следните две опции -
 1. A потврда за вакцинација што покажува дека нивната последна доза е дадена најмалку 14 дена пред да пристигнат во земјата одредиште.
 2. A Медицински сертификат тоа е доказ за нивното целосно закрепнување во изминатите 6 месеци.

Посетителите треба да имаат на ум дека се подложен на полагање на PCR тест врз основа на земање примероци, откако ќе пристигнат во Турција. Тие ќе можат да го продолжат своето патување откако ќе се соберат примероците за тестирање од нив. Меѓутоа, во случај нивниот примерок од тестот да излезе со позитивен резултат Ковид 19, тие ќе бидат третирани според насоки кои се воспоставени за Ковид 19, од страна на Министерството за здравство, Турција.

Кои се правилата за влез во Турција ако доаѓам од земја со висок ризик?

Потребно за влез Потребно за влез

Доколку патникот бил во а наведена земја со висок ризик во последните 14 дена пред да отпатуваат во Турција ќе треба да достават а негативен резултат на PCR тест, кој е земен за не повеќе од 72 часа по пристигнувањето во земјата. Доколку посетителот не е вакциниран, ќе мора да биде вакциниран 10 дена во карантин во хотелот што е наменет и на сопствен трошок. Сепак, децата под 12-годишна возраст се изземени од ова правило.

Турски, српски и унгарски државјани кои имаат потврда за вакцинација во која јасно стои дека се вакцинирани во нивната матична земја ќе им биде дозволено да влезат без да поминат низ PCR тест. Доколку турските, српските и унгарските државјани се под 18 години и се придружени од српски или турски државјанин, исто така ќе бидат изземени од ова правило.

Кои се правилата за карантин во Турција?

Карантин во Турција Карантин во Турција

Патници кои дошле од земји со висока стапка на инфекција, или биле во а земја со висок ризик во изминатите 14 дена ќе биде потребно да се стават во карантин по нивното пристигнување во Турција. Карантин може да се направи на одредени сместувачки капацитети кои се однапред одредени од турската влада.

Како што споменавме погоре, од патниците ќе се бара да поминат низ PCR тест по нивното пристигнување во Турција. Доколку тестираат позитивно, властите ќе ги контактираат и ќе им дадат инструкции да бидат ставени во карантин во следните 10 дена.

Дали има некој друг услов за влез при пристигнување во Турција?

Услов за влез при пристигнување Услов за влез при пристигнување

По пристигнувањето во Турција, и патниците и екипажот на авиокомпанијата ќе треба да поминат низ а процедура за лекарска проверка, кој ќе вклучува и а проверка на температурата. Ако поединецот не покажува ништо Симптоми на ковид19, можат да продолжат со своето патување. 

Меѓутоа, доколку посетителот биде позитивен на тест за Ковид 19, тој ќе мора да биде ставен во карантин и да се лекува во медицинска установа што ја утврдиле турските власти. Алтернативно, патниците исто така можат да изберат да останат во a приватна медицинска установа по сопствен избор. 

Кои се протоколите за патување што треба да се следат ако влезам преку аеродромот во Истанбул?

Аеродром во Истанбул Аеродром во Истанбул

на ограничувања за патување и влез во Истанбул се исти како и во останатиот дел од земјата. Меѓутоа, бидејќи Аеродром во Истанбул е главната точка за пристигнување за повеќето странски патници, таа мора да следи бројни безбедносни мерки за контрола на ширењето на вирусот Ковид 19. Ова го вклучува следново -

 • Аеродромот во Истанбул има неколку тест центри кои нудат услуга 24*7. Во овие тест центри, патниците земаат а ПЦР тест, тест за антитела и тест за антиген, направено точно на лице место. 
 • Секој поединец мора секогаш носете маска додека се на аеродромот. Ова ја вклучува и терминалната област.
 • Патниците можеби ќе треба да поминат низ скрининг тестови за температурата на телото на влезната точка на терминалот.
 • Секоја област на аеродромот во Истанбул е редовно затворена за да се помине темелно постапка за санација.

Дали има некои безбедносни мерки што можам да ги следам за да го заштитам турскиот народ?

Мерки за јавна безбедност Мерки за јавна безбедност

Заедно со основните ограничувања за патување „Ковид 19“, Владата на Турција постави и неколку мерки за јавна безбедност за заштита на пошироката јавност. Владата активно ги проверува оние кои аплицирале за турска виза, за да провери дали има а позадина за криминално досие и да се спречи влезот на оние патници кои можат да претставуваат закана за животот на пошироката јавност.

Сепак, оваа проверка на позадината нема да влијае на влезот на посетителите кои имаат а мала криминална историја. Ова се прави најмногу за да се спречат терористичките активности во земјата и да се намали ризикот од опасни криминални активности.